Saturday, 23 August 2014

Seorang Jurutera Yang Juga Penternak Itik

Beliau berpegang kepada kata-kata sediakan payung sebelum hujan. Encik Wahab Isa(gambar di kiri) seorang jurutera di sebuah kilang di Pulau Pinang. Menurut Encik A.Wahab bekerja dalam keadaan ekonomi sekarang mungkin berlaku pembuangan atau pengurangan di kilang.

Dalam keadaan sekarang beliau perlu bersedia untuk menghadapi serba kemungkin yang akan berlaku.Lantaran itu beliau dan beberapa   orang kawan mengusahakan menternak itik di ladang kelapa sawit di kampung Labu Besar tidak jauh daripada pekan Kulim.

Beliau menternak itik secara komersial. Mereka menyediakan sendiri makan itik yang diproses dan adun mengikut formula mereka  sendiri. Setakat ini terdapat 30 000 ekor itik. Semua itik akan dijual bila genap 45 hari.

Selain daripada pembeli khas( yang memborong itik) beliau menghantar itik ke kedai makan di sekitar Kulim dan  juga kepada individu tertentu

.Itik ini berusia berusia 43 hari. Ianya hanya akan dijual setelah cukup 45 hari. Menurut Encik Wahab 45 hari sudah cukup 'matang' dan sedap dimakan. Kiranya dibiarkan lebih daripada 45 hari, ia  akan meningkat kos perbelanjaan menyediakan makanan. Makanan itik dibuat berdasarkan formula mereka sendiri yang diadun daripada padi,beras,bedak,serbuk ikan dan lain-lain lagi. Mereka tidak menggunakan bahan kimia dalam makanan itik.


Bahan-bahan makanan itik seperti bedak,padi,beras dan serbuk ikan merupakan bahan asas makanan itik di ladang Encik Wahab.

Ladang Encik Wahab mengambil dua orang pekerja dari India untuk membantu kerja-kerja di ladang. Mereka ini bekerja secara kontrek. Untuk menghantar itik dan membeli  bahan  makanan itik ladang mempunyai sebuah lori khas. Lori ini ialah milik syarikat ini.


Lori inilah yang berbakti kepada ladang itik Encik Wahab.


Oleh Shakir Taha

No comments:

Post a Comment