Tuesday, 6 May 2014

Rezekinya Menguntum Dari Pohon Hijau

Beliau bercita-cita mahu membuka ladang herba seperti di Johor,ladang herba Nasuha.Tapi buat masa ini anak kelahiran Terung,Perak belum lagi ke arah itu.

Kini beliau masih berkhidmat di sebuah syarikat swasta sebagai akauntan di Pulau Pinang. Masa yang terluang banyak dihabiskan di ladang dan membuat kerja amal bersama NGO Wargakilang.


Ladang seluas suku ekar diberi nama 'Guar Perahu Herbal Berry Fig Valley' terletak di bahagian belakang Taman Guar Perahu, tidak jauh dari Pekan Penanti. Ladang ini menurut  pemiliknya, Encik Shukri lebih merupakan suatu 'experiment'.

Di sini beliau dibantu oleh 3 orang pekerja sepenuh masa.Pekerja disediakan tempat tinggal percuma.Kebiasaannya pekerja ini menyediakan makanan mereka sendiri.

Encik Shukri menanam pohon herba untuk tujuan komersial dan memelihara pokok yang jarang ditanam oleh peladang lain. Tujuannya supaya pokok-pokok herba ini tidak pupus. Menurut Encik Shukri pokok-pokok ini mempunyai nilai perubatan yang tinggi dan patut dipelihara.

Di tepi-tepi ladangnya dibuat kolam kecil. Kolam yang dibuat daripada simen dipelihara ikan keli. Ikan ini dipelihara sebagai hiasan  ladang sahaja.Bila besar disedekahkan kepada kawan-kawan dan untuk makanan keluarga.

Pokok Belalai Gajah yang ditanam tumbuh dengan subur di sini. Pokok ini dipercayai boleh membantu pesakit kanser atau kanser payu dara.

Selagi daripada itu pohon anggor dan tin juga hidup dengan subur di sini. Pohon-pohon di sini hidup menghijau berkat kegunaan baja organik yang dibuat sendiri. Encik Shukri langsung tidak menggunakan baja kimia.Pohon-pohon yang ditanam lebih kepada herba.Ianya dibekal kepada pembeli jauh dan dekat.Dalam hal ini beliau dibantu oleh isterinya yang pengalaman yang luas dalam bidang pemasaran.


Seperti kata peribahasa Melayu,menjemur sementara hari panas.Dalam usia 42 tahun beliau mampu memberikan masa dan tenaga di ladang.

Beliau tidak lupa kepada pesan orang tua dahulu,"sediakan payung sebelum hujan'.Menyedari bekerja di syarikat swasta masa depannya yang tidak menentu,beliau telah membeli sebuah kedai di Taman Guar Perahu.Beliau menjadi pembekal bahan-herba herba untuk tujuan perubatan.

Beliau mempunyai syarikat sendiri yang bernama 'EES BIOTECH  SDN BHD'.Syarikat ini diuruskan oleh isterinya.Beliau sendiri terlibat dalam perakaunan.

Hujan petang yang menyirami ladangnya sudah berhenti.Senja sudah dekat.Lampu-lampu di tepi jalan sudah  mengeluarkan  cahayanya yang nanti  pasti bertengkar dengan malam. Aku meminta diri dan terus meninggalkan ladang yang permai dan menghijau ini. Semoga kawasan ini juga akan terus menghijau.


Oleh Shakir  Taha

No comments:

Post a Comment